BouwNieuws

Column Jan Wouter Humme WPP | 8

De afrondende fase

19 maart 2019
Voor u ligt de Westpoort Post nummer 8, de laatste: we zijn er (bijna) helemaal klaar mee.
Zoals u op de voorpagina hebt kunnen lezen zijn de werkzaamheden aan het dok ook bijna afgerond. Bijna 2,5 jaar (sinds september 2016) heb ik met hart en ziel mogen werken aan dit fantastische project, veel ervaringen opgedaan en bijzondere mensen leren kennen.
Vanaf december 2016 hebben wij u met de Westpoort Post geïnformeerd over de voortgang van het werk. De start van de sloop van de bestaande bouw, het indienen van de vergun-ningen, het plaatsen van de palen, het storten van de onderwaterbeton dokvloer en het aanbrengen van de staalconstructie.
Zoveel hoogtepunten van de bouw. En niet te vergeten de viering van het hoogste punt op 4 juli 2018. Op deze prachtige, zonovergoten dag werd de Royal van Lent vlag vanaf de dokvloer naar het hoogste punt gehesen, op zich al een indrukwekkende ervaring.

Trots op resultaat

In deze laatste versie van de Westpoort Post willen wij u graag laten zien hoe het allemaal is geworden. Daarom bevat deze editie veel foto’s van het eindresultaat. En ook hier kunnen wij, met enige trots vaststellen dat het heel erg mooi en imposant is geworden. Een bijzonder moment was 12 februari 2019 toen het eerste jacht, de bnr 814, het dok invoer.
Het was adembenemend indrukwekkend om te ervaren hoe dit 93 meter lange jacht op eigen kracht het dok invoer. Echt fantastisch om te zien. De bnr 814 is alweer vertrokken en het tweede jacht, de bnr 808, ligt inmiddels in het dok. Royal van Lent heeft dus meteen plezier van het dok en de enorme hal. Mooi om dit te zien en om dit zelfs vóór de oplevering van het dok te ervaren.
Van ontwerp naar afrondende fase in bijna 2,5 jaar
De afgelopen 2,5 jaar zijn omge-vlogen. Er is door iedereen enorm veel werk verzet. In oktober 2016 hebben we, in het dok op Kaag,
de officiële kick-off gehouden.
Toen waren we nog volop aan het ontwerpen en maakten we ons op om vóór 31 december 2016 de bouwvergunning in te dienen. Daarna volgde er een tijd van aanbesteden en partijen selecteren voor de bouw. In juli 2017 zijn we begonnen met de fundering door de ca. 700 meter damwand en de 1.049 funderingspalen te slaan. Vervolgens is een start gemaakt met de dokvloer, eerst het ontgraven, vervolgens het onderwaterbeton. Op 19 maart 2018 zijn we gestart met de staalconstructie. Op het moment van schrijven van deze column is dat precies EEN jaar geleden. En nu zijn wij zover dat we bijna klaar zijn. De laatste loodjes, een paar detail- en opleverpunten moeten nog worden afgerond en dan op naar de officiële opening op 16 mei. Ook dat zal een spectaculaire dag worden. Een dag om naar uit te kijken en om straks op terug te kijken.

Tot slot

Met heel veel plezier hebben wij gewerkt aan de nieuwbouw, maar ook aan het maken van de Westpoort Post. Graag wil ik dan ook Ellen Botter, mijn rechterhand en spin in het web van Bouwimpuls, via deze column in het zonnetje zetten. Zij is de drijvende kracht geweest achter The Westpoort Post. Dankzij haar hebben we acht mooie edities kunnen maken. Ellen heeft er bovendien voor gezorgd dat veel mensen die een steentje hebben bijgedragen aan dit mooie project via The Westpoort Post aan het woord zijn gekomen. Een compliment waard. “Ellen, dank voor je inspanningen”, we kijken er graag op terug. In het begin van het project hebben wij een slogan verzonnen die, zoals achteraf blijkt, heel toepasselijk was voor dit project. Nu we klaar zijn kunnen we vaststellen: We realized spectacularity through excellent performance.
Dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt.

Ik wens Royal van Lent veel plezier en succes met de nieuwbouw.
Jan Wouter Humme
Bouwimpuls BV