BouwNieuws

Kracht van de holle baksteen WPP | 8

Akoestiek

Onvoldoende luchtkwaliteit en slechte akoestiek zijn in bedrijfsproductiehallen de meest voorkomende problemen. In de grote ruimte bevinden zich veel harde materialen, zoals staal, beton en glas. Hierdoor ontstaat er teveel galm in deze ruimte. De mensen die erin werken, raken gestrest, voelen zich niet comfortabel en kunnen elkaar slecht verstaan. Ze kunnen zich moeilijk concentreren, raken vermoeid met als gevolg verminderde productiviteit en een grotere kans op fouten. Bovendien kan men te maken krijgen met gehoorschade en gevaarlijke situaties en zelfs met bedrijfsongevallen.

Belangrijke uitdaging

De uitdaging was duidelijk: Maak van een hal met een hoogte van 35 meter, een breedte van ruim 65 meter en een lengte van 184 meter een akoestisch goede werkomgeving! Bij het ontwerp van de nieuwe hal is veel aandacht besteed aan de geluidsabsorptie.

Mooi en functioneel metselwerk

Geluidsabsorberende materialen zijn vaak zacht en kunnen daardoor makkelijk beschadigen. Verre van ideaal voor onze hal. Om het risico van beschadigen te beperken moet het materiaal daarom op hoogte worden geplaatst. Dan gaat echter een groot deel van het effect verloren.
Daarom is gekozen voor een robuuste, maar tevens fraaie oplossing. Een eenvoudige, relatief goedkope strengpers baksteen. Deze steen is speciaal voor ons aangepast qua maat, maar is verder geen bijzonder product. Alleen de verwerking is anders dan normaal. Wij hebben de steen “op zijn kant” gebruikt, met de gaatjes aan de zichtzijde. De geluidsgolven worden ‘geabsorbeerd’ door de gaten waardoor directe weerkaatsing (galm) sterk zal verminderen. Achter de stenen en gaten is een absorptievlak van isolatiemateriaal aangebracht waardoor het resultaat nog beter is geworden.
De speciale baksteen reduceert de hinderlijke geluidsgolven niet alleen, maar is ook constructief sterk en kan dus tegen een stootje. Ideaal voor deze toepassing.