BlogBouwNieuws

Column Jan Wouter Humme | WPP 3

Wat gaat de tijd toch snel…

December 2017

Wat gaat de tijd toch snel. Het lijkt nog zo kort geleden toen we op 16 december 2016 bij de start van de sloop van de oude ODS panden stonden. Nu, 11 december 2017, nog net geen jaar later, staan we er weer om de start van de bouw officieel te vieren. De ceremoniële start vond plaats middels het aftellen (van de laatste paal) en het storten van het eerste kielblok. Wederom een mooi moment om vast te leggen en even bij stil te staan. En wat zal de situatie zijn volgend jaar rond deze tijd? In feite moet het gebouw er dan staan, brandt de kachel en ligt er een mooie weg naar de nieuwbouw.

Eerste contouren zichtbaar

Moeilijk om je dit voor te stellen als je nu naar buiten kijkt. Alles is drassig, zompig en blubberig en ik heb zelf ervaren dat je op sommige stukken letterlijk tot je knieën in de bodem weg kan zakken. Mooi dat nu de eerste contouren van de nieuwbouw zichtbaar worden. De hoekpunten van het dok zijn uitgezet en je schrikt van de afmetingen. Afgelopen week zijn we gaan kijken naar het staal van de werkplaatsen, welke bij De Kok Staalbouw worden geproduceerd. Indrukwekkend om te zien wat daar nu klaar ligt om straks gemonteerd te worden. Afgelopen week is ook de bestelling gedaan voor het maken en leveren van de prefab betonnen scheidingswanden in de werkplaatsen. De eerste wanden worden in week 12 geleverd en gemonteerd, een belangrijke milestone.

Samenwerking

In het kader van samenwerking is het mooi om te zien dat De Kok Staalbouw deze opdracht heeft ondergebracht bij Cordeel en dat Cordeel het maken van de stalen dokrand weer bij De Kok Staalbouw heeft neergelegd. Mooi werk en een mooie samenwerking. De afgelopen maanden hebben we veel energie gestoken in het vorm geven aan de samenwerking. Zou dit het resultaat zijn van deze inspanning? Afgelopen week zijn we ook bezig geweest met het ontwerpen en berekenen van de dokdeur. Een deur die uiteindelijk ca. 178.000 kilo (!) zal gaan wegen. Cordeel is inmiddels ook begonnen met het ontgraven van het dok. Hiervoor zal 33.000 m3 grond door de firma Hak BV worden weggegraven. En dat allemaal tussen de aangebrachte palen door, een sterk staaltje civieltechnisch werk. Indrukwekkende getallen en mooi om te zien. Kortom, er gebeurt veel en niemand hoeft zich te vervelen.

3D beleven

Om nu al vast te beleven hoe het gaat worden, heeft ingenieursbureau ABT een 3D-model ontwikkeld van de onderbouw. A&E architecten hebben een 3D-model gemaakt van de bovenbouw. Met een VR-bril op waan je je midden in het gebouw en kun je virtueel alvast een kijkje nemen en ‘door het gebouw lopen’ – een magische ervaring. En “Wat een beleving” als je vanaf de bovenloopkraan naar beneden kijkt.

Werkelijk bouwen

Het ontwerptraject is achter de rug en nu gaan we werkelijk bouwen. Hijskranen, bulldozers, graafmachines vormen nu het beeld. Onze uitdaging voor de komende periode is om de goede bedoelingen van de start van het werk vast te houden en de aandacht te blijven houden op de “goede samenwerking”. In het heetst van de strijd kan de focus op de samenwerking zomaar verslappen. Goed om te beseffen en om elkaar te helpen dit niet uit het oog te verliezen.

Tot slot

Samenwerken doe je samen, zeker in hectische tijden. De uitvoering wordt steeds concreter en daarom is het goed en leuk om nog eens te komen kijken. Schroom dus niet om hiervoor een afspraak te maken, bij Peter of bij mij. Wij leiden je graag rond om te laten zien wat wij voor jullie aan het bouwen zijn. Maar let op, hoewel wij veel aandacht besteden aan veilig bouwen, blijft het een werkplaats waar veel kan gebeuren.

Dus … nooit alleen de bouwplaats betreden.

Jan Wouter Humme

Bouwimpuls BV