BlogBouwNieuws

Column Jan Wouter Humme | WPP 4

31 maart 2018

Eigenlijk hadden we gehoopt dat de vorst ons dit jaar niet zou treffen, maar sommige dingen heb je helaas niet zelf in de hand. Daarom hebben we de werkzaamheden in week 9 (grotendeels) moeten staken. De Siberische wind en 6 graden vorst leidde volgens de KNMI tot een gevoelstemperatuur van -17°C. En dat was te voelen als je buiten kwam. Het is dat de graafmachines ongevoelig zijn voor de kou, anders hadden we kunnen schaatsen in het dok.

Graafwerkzaamheden dok afgerond

De graafwerkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Het dok is op diepte. Ondanks de kou zijn de duikwerkzaamheden gewoon doorgegaan. Bewonderingswaardig om te zien dat die mannen met deze lage temperaturen gewoon in het water springen om hun werk te doen. In deze krant kunt u lezen wat er zich allemaal onder de waterspiegel afspeelt voordat de dokvloer gestort kan worden. Goed dat we dit een beetje kunnen “belichten”, want hier sta je normaal gesproken helemaal niet bij stil, omdat je het niet kan zien (net zoals de duikers niet kunnen zien wat ze doen(!).

Het fundament ligt er

Aan de oostzijde is inmiddels de dokrand gemonteerd. Een indrukwekkend stukje -staal- werk. De montage van het staal is inmiddels ook gestart. Veel van het verrichte werk is ondergronds en daarom niet direct zichtbaar. Funderingen in de vorm van zware poeren en randbalken. Mooi robuust werk, maar er is niet zoveel aan te zien, alles verdwijnt onder de grond. Eigenlijk en beetje sneu voor de mannen die hier zo hard aan hebben gewerkt. Een compliment mag gemaakt worden voor de snelheid waarmee dit is gerealiseerd. Veel graaf- en vlechtwerk, beton storten en de grond weer aanvullen. Alles als voorbereiding op het plaatsen van de staalconstructie. Nu gaan we eindelijk de contouren van het gebouw zien.

Nu komt het op samenwerken aan

Het is mooi om te zien hoe snel de staalconstructie van de werkplaatsen omhoog schiet en dat de scheidingswanden er direct achteraan gemonteerd worden. Eindelijk wat zichtwerk in de hoogte. Rest nu alleen nog “even” de afbouw….Dat zal nog wel wat hoofdbrekens kosten, om alles in de juiste volgorde te realiseren. Nu komt het aan op samenwerken, creativiteit en betrokkenheid van alle partijen. Dit zal de komende tijd veel tijd en energie van eenieder vergen. Gaan we bijvoorbeeld eerst metselen en dan het leidingwerk monteren, of moeten we dat, gezien de planning omdraaien en, zo ja, hoe dan?

Dokdeur en Infrawerk

De dokdeur is inmiddels ingekocht bij De Kok Staalbouw. Deze wordt medio oktober 2018 binnen gevaren en gemonteerd. Noteer dit maar vast in je agenda want dit wordt  een spectaculair moment!  Tegen die tijd zal ook het eerste asfalt van het buitenterrein gereed zijn. Dura Vermeer gaat het infrawerk voor ons verzorgen. Met deze laatste aanbesteding hebben we (bijna) alle partijen bij elkaar. Nu nog kijken hoe we alles netjes op elkaar afgestemd krijgen. Dit zal voor de komende periode onze hoogste aandacht vragen. Ook hier is en blijft immers  het credo: “Samenwerken doe je niet alleen”.

Tot slot

In editie 3 heb ik jullie uitgenodigd om eens te komen kijken.
Op zaterdag 21 april is er een“Open Dag Op de Bouw”.

Meld je aan want we leiden jullie graag rond.

Jan Wouter Humme

Bouwimpuls BV