BlogBouwNieuws

Column Jan Wouter Humme WPP | 5

Blijven samenwerken

30 juni 2018
In de vorige editie schreef ik nog dat we werden getroffen door de Siberische kou met een gevoels-tempratuur van -17 gr C. Afgelopen weken hadden we te maken met tropische temperaturen. Zo snel kan het weer dus veranderen in Nederland. De hoge temperaturen hebben ertoe geleid dat we afgelopen zaterdag de slopers van de paalkoppen in de dokvloer hebben getrakteerd op ijs. Het zal niemand verbazen dat dit erg werd gewaardeerd.

Dokvloer

De dokvloer heeft vorm gekregen en is nu zichtbaar geworden. Op 21 april jl. is de dokvloer met onderwaterbeton gestort. Een spectaculaire actie waarbij in een aaneengesloten proces ca 3600 m3 beton is gestort. Men is maandagmiddag 23 april gestart om 13:30 uur en woensdagnacht om 03:00 uur is de laatste beton aangebracht. Een week later zijn we begonnen met het leegpompen van het dok. En eerlijk is eerlijk, het resultaat ziet er veelbelovend uit. Op de foto is te zien hoe de vloer is geworden. En, heel belangrijk, er zijn maar enkele geringe afwijkingen in hoogte geconstateerd!

Rest ons nu de afbouw van de dokvloer. Ook geen sinecure. Er moeten 5600 stalen deuvels aan de damwand worden gelast en in totaal 5519 stekken worden geboord. De definitieve vloer wordt pas later gestort. Pas als de staalconstructie staat en de dakplaten zijn aangebracht.

Samenwerken

“Samen werken | samenwerken” is vanaf de eerste editie van de WPP een belangrijk onderdeel van mijn column. Telkens weer hamer ik op het belang hiervan. De realiteit blijkt echter altijd weerbarstig te zijn. Dat dit op zich logisch is, besef ik mij terdege. Er is echter niet voor niets veel tijd en energie gestoken in de kick-off’s. Niet alleen door ons maar door alle betrokken partijen. En dat dit niet onopgemerkt blijft blijkt wel uit het artikel van Remo Visbeek.

De eerlijkheid gebiedt mij echter te zeggen dat tijdens de besprekingen mij soms wel eens het gevoel bekruipt dat sommige mensen denken dat het voor hen niet geldt. Dat zij geen onderdeel zijn van de machine die project nieuwbouw Royal van Lent heet. Dat ze gewoon hun eigen gang kunnen gaan en zich niet hoeven aan te passen c.q. te schikken. Ik vind het niet prettig dit te moeten vaststellen en met jullie te moeten delen. En uiteraard deel ik dit ook op de plek waar het hoort namelijk aan de vergadertafel. Toch heeft dit nog altijd niet het gewenste effect. Ik spreek het daarom nogmaals uit in deze column: Zoek de samenwerkingen op door samen te werken. Dat geeft uiteindelijk voor iedereen het beste (en gewenste) resultaat.

Het doel

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van werken. En dat dit niet altijd perfect aansluit op de manier van werken van de andere partij(en) moge duidelijk zijn. Toch is het noodzakelijk om over drempels heen te stappen, we zijn namelijk met zijn allen verantwoordelijk voor de realisatie van het dok van Royal van Lent. Linksom of anders rechtsom. Dat is het doel van iedereen die betrokken is bij dit project. En daarvoor moeten we samenwerken.

Open dag 21 april

Op 21 april heeft Royal van Lent een open dag gehouden op de bouw. Mede dankzij het prachtige weer is dit een enorm succes geworden. In september volgt een 2e open dagen ik kan iedereen van harte aanbevelen hier bij te zijn. Meld je vroegtijdig aan.

Prefab betonnen wanden

Het is echt indrukwekkend om te zien hoe snel de prefab betonnen wanden zijn neergezet. De brandwand en de oostgevel zitten er nu al helemaal in, net als alle liftschachten. Mijn complimenten. Mooi om te zien hoe het gebouw hierdoor vorm gaat krijgen. Ook zijn we al gestart met het plaatsen van de gevel aan de oostzijde.

Hoogste punt

Op 4 juli is het hoogste punt bereikt. Een mooi moment op even bij stil te staan. Traditiegetrouw is dit speciale moment gevierd en kregen de bouwvakkers (alcoholvrij) pannenbier. Dit soort tradities zijn heel belangrijk en die moeten we zeker in stand houden.

Tot slot

Ondanks mijn kritische noot realiseer ik mij terdege dat er van alle partijen veel flexibiliteit, creativiteit, aanpassingsvermogen, inlevingsvermogen en het vermogen om snel kunnen schakelen wordt gevraagd. Er wordt dus best veel gevraagd eigenlijk. Ik vertrouw erop dat iedereen zich positief blijft inzetten. Dan gaat het zeker goed komen. Daarnaast vinden we het leuk om jullie op de hoogte te houden middels deze krant. Schroom niet om de krant te delen met vrienden en bekenden. We maken hem tenslotte voor jullie.

Jan Wouter Humme

Bouwimpuls BV