BlogBouwNieuws

Hoe maak je een dokvloer? WPP | 4

1: Aanbrengen damwanden Eerst zijn rondom het dok en de Horn- en Moezelhaven nieuwe damwanden aangebracht. De damwanden zijn door ankers met elkaar verbonden.

2: Heiwerk vibropalen In het dok worden 367 Vibro-Combinatie palen aangebracht. Zo’n paal bestaat uit een stalen buis van ca. 30m die de grond in wordt geslagen. In deze buis laat men een prefab betonnen heipaal zakken. Deze prefab betonnen paal is ca. 7m korter dan de stalen buis. De bovenzijde van de heipaal is voorzien van ribbels, die later nodig zijn om de verbinding met de onderwaterbetonvloer te maken. Voordat de stalen buis weer uit de grond wordt getrokken, wordt deze afgevuld met een zgn. groutmengsel. De grout en de heipaal blijven achter.

3: Ontgraven dok (droog) Nadat de palen zijn aangebracht wordt het dok vanaf de kant ontgraven met een graafmachine. Laag voor laag wordt afgegraven. Het dok is dan nog droog. Boven de
prefab betonnen palen zit een groutkegel die er door de graafmachine af geduwd en verwijderd wordt. De graafmachine graaft niet verder dan ca. 1m boven de heipalen.

4: Ontgraven dok (nat) Er wordt water in het dok gelaten en men graaft vanaf een ponton voorzichtig de laatste meter boven de palen weg. Dit gebeurt zonder de palen te raken.

5: Ontgraven met knijper Het laatste graafwerk wordt tussen de palen uitgevoerd. Een precies werkje dat met een knijper wordt uitgevoerd. Hapje voor hapje wordt het dok tussen de palen ontgraven.

Uitleg hoe je een dokvloer maakt in 9 stappen.

6: Koppensnellen (duikwerk) Na het ontgraven ligt de bodem van het dok vol met “slib”. Met een speciale slibzuiger wordt de bodem schoon gezogen. Dit om een goede waterdichtheid van het beton mogelijk te maken. Duikers verlenen hierbij ‘hand- en spandiensten’. De duikers controleren de bodem en verwijderen de uitgeharde groutdelen rondom de prefab betonnen heipaal en maken de ribbels schoon. Dit is nodig om een goede verbinding met de dokvloer te maken. Dit blijkt een zeer arbeidsintensieve klus te zijn.

7: Aanbrengen wapening Als alle paalkoppen door de duikers schoongemaakt zijn, wordt er een grindbed van ca. 400 mm dikte op de bodem van het dok aangebracht. De duikers brengen vervolgens wapeningskorven aan rondom de palen. Deze wapeningskorven zijn op het maaiveld in elkaar gevlochten.

8: Storten Onderwaterbeton Dan kan eindelijk de dokvloer worden gestort. Dit gebeurt ook onder water. Vandaar de term “onderwaterbetonvloer”. Deze stort moet in een continu proces worden uitgevoerd. Hiervoor is ca. 3.600 m3 beton nodig, ofwel ca. 300 betonmixers. Gestort in één continu proces dat ca. 64 uur duurt.

9: Leegpompen dok Na het storten van het onderwaterbeton, duurt het nog ca. 28 dagen voordat het dok (stap-voor-stap) leeggepompt kan worden. Iedere dag een paar meter tot al het water eruit is. Iedereen verheugt zich op dit moment!