BouwNieuws

“36 meter kranen gemonteerd in paar dagen” WPP | 6

Van Lent heeft gekozen voor drie bovenloopkranen met V-liggers. De bedrijfslast is 2x 12,5 ton en de overspanning maar liefst 36,65 meter. De open vakwerkliggers maken de kranen veel lichter, waardoor er minder krachten op de gebouwconstructie uitgeoefend worden. Omdat de haakweg 40 meter kan bedragen moeten de takels zeer snel kunnen hijsen. Maar als er 25 ton in een kraan hangt moet er ook nauwkeurig gepositioneerd kunnen worden. Dit lost Demag op met frequentiegeregelde hijsmotoren. Met een lege haak hijsen de takels maximaal 18 m/min en met de volle last kan de snelheid traploos vanaf 0,5 m/min tot 12,5 m/min geregeld worden.

Slim kranen met Smart-Tandem

De beide takels op een kraan kunnen individueel en tegelijkertijd geschakeld worden. Dat heet tandembedrijf.

De tandembesturing van Demag is ‘smart’ doordat de takels via de CanBus ringleiding met elkaar ‘praten’. De toerentallen van de hijsmotoren worden met elkaar vergeleken en geregeld. Maar ook de veiligheidscircuits worden met elkaar verbonden. Bovendien kunnen de kranen ook onderling gekoppeld worden, waardoor er met 4 takels in tandem gehesen kan worden. Met
2 kranen en 4 takels kan een last van 50 ton worden gehesen. De CanBus circuits van beide kranen worden radiografisch verbonden. Allemaal te bedienen met één radiograaf. De kranen kunnen natuurlijk ook individueel met hun eigen zender bediend worden. Elke kraan heeft een eigen Status Board waarop onder andere het gewicht van de last in de haak getoond wordt.

De hoogste Performance

Met de Performance uitvoering van deze kranen kan er tot 50% sneller worden gehesen in de situaties dat de haak leeg is of bij belastingen tot 1/3 van de deellast. Deze extra snelheid spaart op jaarbasis veel tijd. Bij 2 transporten per uur is dit al snel 100 uur per jaar! Toch kunnen de kranen, dankzij de frequentieregelingen op alle assen, ook zeer precies bediend worden.

36 meter kranen door een heel klein time window

In de strakke planning waren er slechts enkele dagen beschikbaar voor de montage. Een erg klein ‘timewindow’ waarin er van alles kan misgaan. Zonder zij- en kopgevel was het pand nog niet stabiel genoeg en met het dak erop kunnen de kranen niet geplaatst worden. De montagehoogte van ca. 37 meter is namelijk te hoog (en te zwaar) voor normale hoogwerkers. De enige mogelijkheid was dus montage voordat het dak erop ging. Hiervoor zijn twee 250 ton mobiele hijskranen ingezet, die de afzonderlijke kranen stuk voor stuk en van bovenaf het pand in lieten zakken. Deze zijn hierna gelijk afgemonteerd en aangesloten, zodat de staalbouwer direct weer verder kon met de bouw van de dakconstructie.