BouwNieuws

Storten constructieve dokvloer WPP | 6

Op 17 augustus 2018 is het eerste gedeelte van de definitieve constructieve dokvloer gestort.

Na het aanbrengen van de onderwaterbetonvloer (zie WPP 5) is de vloer eerst grondig schoongemaakt en zijn er een kleine 6.000 gaten in de vloer geboord om de wapening van de constructievloer te verankeren aan de onderwater betonvloer.

Na het aanbrengen van de ankers is de wapening aangebracht en dit bleek geen sinecure. De wapeningstaven hebben een diameter van 20 mm. Staaf voor staaf worden deze aangebracht.

In totaal is er voor 275 kg / m3 beton aan wapening aangebracht. Zelfs voor onze constructeur was dit een ongekend hoog percentage aan wapening. Maar hier komen dan ook straks de mooie jachten op te staan. Nadat alle wapening was aangebracht kon de eerste moot gestort worden. In totaal ging er 560 m3 beton in de eerste moot. Wederom een mooie mijlpaal.

Volgorde: Logistiek een uitdaging

Het storten van de constructievloer van het dok gaat in 5 delen. Logistiek gezien een uitdaging. De staalconstructie van de hal staat er op het moment van storten voor 50% Het storten van de delen 3, 2 & 1 moet door de staalconstructie heen worden gerealiseerd. En dit geldt niet alleen voor het beton, maar ook voor de wapening.

Storten moot 5 & 4

Een ploeg van 12 man heeft deze klus geklaard. Betonmixers reden af en aan, met een aanvoer van ca. 70 m3/ uur. Vervolgens werd de vloer gevlinderd en voorzien van een beschermlaag die nat gehouden werd. Door op deze manier te werk te gaan droogt het beton gelijkmatig en krijg je geen krimpscheurtjes, hetgeen het eindresultaat ten gunste komt.