HerontwikkelingProjectmanagementRestauratie

Scheepsbouwloods RDM

Vastgoedontwikkeling Scheepsbouwloods RDM

Projectbeschrijving

Balanceren tussen oud en nieuw, tussen renoveren en vernieuwbouw.
De herbestemming van de uit 1906 daterende Scheepsbouwloods levert niet alleen een complete transformatie op maar leidt ook tot nieuwe economische activiteiten en geeft opeens verrassende speelse invulling aan een oud gebouw. Het nieuwe gebruik, in combinatie met het behoud van historische elementen zorgt voor een mooie visuele spanning.

Creatief behoud van historische elementen
Het is bij industrieel erfgoed een uitdaging om een oude oorspronkelijke onderdelen in zijn oorspronkelijke staat te behouden of deze te hergebruiken of weer aan de praat te krijgen. ‘Intermenselijk’ is deze uitdaging wellicht nog groter dan technisch.
Het oude, bijna vergane gebouw zit boordevol historische elementen, waardoor het industriële karakter behouden blijft. Zo zijn er oude mallen van scheepsreparatiedelen verwerkt als plafondelementen, stalen balken uit de loods geïntegreerd in bordessen. De oorspronkelijke goederenlift is behouden, evenals de oude wasbakken en de originele transportluiken op de verdiepingsvloer.

Het grootste zonnepanelen dak van Rotterdam
Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van dit project. Op het dak van de Scheepsbouwloods zijn 3300 m2 zonnepanelen aangebracht. Deze enorme oppervlakte maakt het tot het grootste zonnepanelen dak van Rotterdam. Deze zonnepanelen zijn geïntegreerd in de lichtstraten. In totaal is 6600 m2 aan lichtstraten gerenoveerd naar een energetisch en onderhoudsvriendelijke lichtstraten. Deze zijn gecertificeerd als doorval veilig. Een unicum in Nederland.

Resultaat

Een succesvol staaltje hergebruik van vastgoed
De oude scheepsloods is getransformeerd tot een uiterst modern en zeer representatieve kantoorgebouw. Een gebouw dat niet alleen functioneel is, maar dat ook klimaat technisch meer dan ruim voldoet aan de huidige eisen.

Werkzaamheden

  • Ontwerpbegeleiding
  • Installatie ontwerp begeleiding
  • Inkoop & Contractering
  • Uitvoeringsbegeleiding
  • Inrichting en vormgeving
  • Project management
  • Opdrachtgeverschap