HerontwikkelingProjectmanagement

Glazen Pand Rotterdam

Herbestemming ‘Glazen Pand’, Rotterdam

Herbestemming van onroerend goed kan worden gezien als één van de oplossingen van duurzaamheid. Als het dan ook nog mogelijk blijkt het gebouw energie neutraal te maken is dit een mooi vertrekpunt voor een nieuw tweede leven. Het ‘Glazen pand’ is een oud pand uit begin van de vorige eeuw. Het is een zeer karakteristiek pand dat zich kenmerkt door de mooie glazen lichtstraten en de prachtige glazen achtergevel. Het pand heeft dienst gedaan als service unit voor de Rotterdamse Haven. Oorspronkelijk heeft dit pand gelegen aan de kade. Later is de haven gedeeltelijk gedempt.

Wensen van de tijd en van de opdrachtgever BouwImpuls heeft een ontwerpplan gemaakt om het pand geschikt te maken als atelier voor Daan Roosegaarde. Een duurzaam en energie neutraal gebouw, dat voldoet aan de eisen van deze tijd en van de klant “O ja, het moet ook nog snel”. Vanuit het oorspronkelijk ontwerp is alle ‘oude meuk’ verwijderd en is er een galerij aangebracht om de kantoren op de eerste verdieping te kunnen bereiken.

Duurzaam met behoud historische elementen Het oude gebouw heeft een aantal kenmerkende elementen. De prachtige lichtstraten (betonnen roedes en nokelement) zijn stijlvol gerenoveerd met behulp van moderne aluminium profielen en gelaagd en geïsoleerd glas. De achtergevel van ‘stoeltjes profielen’ is gemoderniseerd en voorzien van geïsoleerd HR ++++ glas. Door het behalen van een positief aanbestedingsresultaat kon er een ‘passieve’ zonne-energiegevel aan de achterzijde van het gebouw worden aangebracht. Dit komt niet alleen de uitstraling, maar ook zeker de duurzaamheid zeer ten goede.

Resultaat

Duurzaam en energieneutraal atelier De transformatie heeft geleid tot een modern, comfortabel en functioneel atelier met een representatieve uitstraling en veel mogelijkheden.

DSC00556 DSC01083 DSC01226 DSC01221 DSC01223